جوش پوستی و علتهای آن
بخش اول : جوشهای هورمونی
جوش هورمونی از انواع پر دردسر جوش است. به این علت که هم شناسایی علت دقیق آن و هم انتخاب درمان مناسب برای رفع این جوشها چالش برانگیز است. از طرف دیگر هر علت و سببی که با چشم غیر مسلح دیده نشود به نوعی دردسری پیچیده قلمداد میگردد؛ حالا چه هورمونی باشد و چه آنزیمی و ویتامینی!
معمولا بعد از بروز جوش اولین کاری که میکنیم جستجو برای یک محصول ضد جوش و شوینده است که جوشها را خلع صلاح کند. اما باید بدانیم که اولین قدم میبایست بالا بردن سطح دانش خود در مورد مشکل است. آسانترین و سریعترین راه برای بالا بردن اطلاعات مشاهده موارد مشابه در اینترنت و مطالعه مقالاتی مربوط به سلامت و زیبایی است.
در این مقاله من سعی دارم درک ظریفی از آنچه در بدن شما اتفاق میافتد را ارائه کنم که معمولاً منجر به بروز مشکلاتی در لایه بیرونی پوست میگردد. با پاسخ چند سوال در مورد جوشهای هورمونی با ما همراه باشید:
از کجا بفهمیم که جوش ایجاد شده هورمونی است؟
چندین علامت بارز وجود دارند که می توانند ارتباط جوش را با مشکلات هورمونی مشخص کنند. برای یافتن این علایم از خود میپرسیم:
- آیا این جوشها هر ماه در یک زمان مشخص بروز میکنند؟
- آیا مکان این جوشها همواره ثابت هستند؟ مثلا فقط روی چونه یا گونه یا پیشانی؟ ( برای اطلاعات بیشتر در مورد face map، اینجا کلیک کنید.
- آیا جوشها عمیق، کیستیک و دردناک هستند؟
اگر به همه این سوالات پاسخ مثبت میدهید پس جوش مورد نظر هورمونی است.
جوشهای هورمونی اغلاب به علت بالارفتن حساسیت به آندروژن ایجاد میشوند
بدن ما هورمونها را متعادل میکند تا بتواند روندهای طبیعی خودش را طی کند. زمانی که تعادل هورمونی با اختلال مواجه گردد، روندهای طبیعی نیز بهم خورده و بدن واکنش نشان میدهد. زمانی که جوش هورمونی بروز میکند، معمولاً آندروژن مسئول تستوسترون است. دو هورمون تستوسترون و پروژسترون در بدن زنان و مردان با درصد متفاوتی مورد نیاز است و زنان معمولا به ترشح تستوسترون در بدنشان حساس هستند چرا که نمیتوانند از آن برای عملکردهای روزمره بدن استفاده کنند و این تستوسترون اضافی باید برای خروج از بدن کاری بکند. پس در یک نقطه متوقف نشده و شروع به حرکت میکند و به پوست میرسد.
به این مطلب هم سری بزنید:
درک علت بروز جوش: آنچه درباره جوش میدانیم!
پوست حاوی سلولهای گیرنده آندروژن است که معمولاً تستوسترون اضافه در خون را به خود جذب میکند و با بروز جوشهای کیستیک آن را به بیرون دفع میکند. از طرف دیگر، تستوسترون در جریان خون باعث بالا رفتن چربی پوست یا ُSebum میشود. Sebum فولیکولها را مسدود میکند و باعث بدتر شدن وضعیت جوشهای بروز کرده میگردد. اما نگران نباشید. مشکل قابل حل است!
هورمونها چطور به پوست میرسند؟
هورمونها و سایر مواد میکروسکوپی از طریق جریان خون به همه بدن انتقال یافته و به پوست میرسند. هورمونهایی که به پوست رسیدند، در سلولهای گیرنده جمع میشوند تا نهایتاً از مسیر پوست از بدن خارج شوند.
هورمونها چطور وارد خون میشوند؟
سه راه کلی برای ورود تستوسترون به خون وجود دارد:
- ترشح بیش از اندازه هورمونها توسط ارگانهای جنسی: قند خون بالا با ارسال قنتد بیشتر به تخمدانها موجب بالارفتن میزان تولید هورمونها میشود. این مسئله موجب بروز بیش از اندازه تستوسترون در خون میشود و سپس فرآیند دفع تستوسترون به کار میافتد. تنظیم قند خون یک راه خوب برای کنترل میزان هورمونهای مترشحه است. قند خون خود را چک کنید و سع کنید مقدار آن را در اندازه نرمال حفظ کنید.
- ورزش: تا به حال کسی به شما گفته که ورزش برای کسانی که برونریزی های پوستی دورهای دارند مناسب نیست؟ خب این دیدگاه چندان هم غلط نبوده چراکه هورمونها محلول در چربی هستند و در چربی بدن ذخیره میشوند. وقتی شما ورزش میکنید، چربی بدن را شکسته و به انرژی تبدیل مینمایید. با بالارفتن میزان عرق و ضربان قلب، زمان بروز جوشها فرا میرسد. این دقیقا همان چیزی است که میبایست در خورد و خوراک هم مد نظر قرار گرفته شود. غذاهای چرب مانند گوشت که گاهاً با اضافه کردن هورمونها به جیره غذایی دام، پرورش مییابند نیز از این قاعده مستثنی نیستند. پس چه بهتر اگر مواد غذایی ارگانیک مصرف کنید.
- استرس: همه ما کمی از ارتباط میان استرس و بروز جوش می دانیم اما واقعیت داستان چیست؟ استرس موجب بالارفتن سطح تستوسترون در خون میگردد و همان چرخه معیوبی که پیشتر گفته شد شکل میگیرد. اگر استرس بخشی از زندگی روزمره شما است، تلاش کنید که هر روز چند دقیقه تمرینات آرامشبخش انجام دهید. خنده، تمرینات خلاقیت، مدیتیشن و مراقبت از کودک درون هم موثر خواهد بود.
نگران نباشید؛ همه چیز درست خواهد شد
در صورتی که علائم جوشهای هورمونی دارید، پیشنهاد من به شما این است که:
- به پزشک مراجعه کنید تا با یک تست ساده خون، سطح هورمونها،قندخون و کورتیزول در بدنتان بررسی گردد. شاید بعضی از آنها خارج از حد مناسب باشند.
- سالم بخورید. رژیم غذایی بر پایه گیاهان و مملو از برگهای سبز و میوهها. به مقدار کافی آب بنوشید و حتما با توجه به نیاز بدنتان بین ۵/۷ تا ۹ ساعت در شبانه روز بخوابید. همه اینها به حفظ تعادل بدنتان کمک میکند.
سری مقالات شناخت جوش در تیسا هربز:
جوش بسیار پیچیده تر از آنچه میبینیم است. به همین دلیل ما آن را در ۴ مقاله جداگانه بررسی میکنیم تا بتوانیم به همه ابعاد آن بپردازیم.
در ادامه میخوانید:
بخش دوم : جوشهای مرتبط با آلودگی